Resan: Bilfärd – del 1

Resans första mål var Comilla, en liten stad ca.3tim bilfärd från Dhaka.
Ju längre utanför Dhaka vi kom, dess grönare blev landskapet och dess ivrigare blev vi över allt som hände utanför.
Vi åkte förbi en fint målad CNG vilket jag tyckte var härligt att se, för i Dhaka är de alla helt gröna – trist!

På en lastbil, fullastad med grus, såg vi två killar ligga o vila sig – med cigaretter i handen! De såg ut att riktigt njuta av färden hihi..

De inhemska fraktfartygen som går på floderna här har en kul konstruktion. När de är lastade ser det nämligen ut som om de håller på att sjunka! Det var supersvårt att få en bild, men spana in båten som syns vid vägräcket, i mitten av bilden.

Försäljare mötte vi även under denna färd. De gick runt med en plastpåsar fyllda med vad som såg ut att vara typ stora, bleka limefrukter delade i klyftor. Elin o jag frågade guiden vad det var o fick svaret "en frukt som gör dig smal, den ska man äta!". Vi blev grymt nyfikna o funderade på vad det kunde vara för frukt. Så vi frågade mer o tillslut kröp det fram att det var gurka! Såklart, om man bara äter gurka kommer man garanterat bli smal ;)

På landsbygden var det på en mängd ställen vidsträckta gröna fält. Där odlades bla majs, tomater, ris, hampa mm.


På ett annat ställe odlade de fisk.

Vi såg människor, o barn, som arbetade, djur som gick o betade och härliga fågelskrämmor som säkert gjorde sitt jobb de också :)




Längs med en grusväg stod en annan försäljare med två små pojkar o sålde frukt.


Paket

Igår kom det ett privat paket till mig på jobbet, spännande!
Det visade sig vara ett födelsedags-paket från mamma, Thomas o systrarna! Hurra! Jag som älskar paket var väldigt lycklig :)
Inuti fanns en massa roliga saker, mest skrattade vi åt toalettdekalen med kossan hahaha…

Ps. Har ju länge sagt att det är väldigt varmt här, på bilden är min ansiktsfärg beviset :S Ds.


Resan: Roliga skyltar

I fredags åkte vi som sagt iväg på utflykt. Såg en massa intressanta, spännande och roliga saker så jag fotade som en tok o det blev sisådär 300st bilder.. Det blir lite väl många i ett inlägg, så jag får gruppera dem lite.

Först ut, roliga skyltar!
Längs med vägen satt det lite då o då en skylt med ett viktigt budskap till trafikanterna. Egentligen är det inga ”roliga skyltar” i bemärkelsen ”roliga skyltar”, men vi hade väldigt kul åt dem ändå för gramatiken är lite tokig:)


(Stop killing on roads)

(Avoid mobile while driving)

(Better late then die)

(Avoid parking here & there)

(Don't overtake in curves)


Morgondagens utflykt

Imorgon är det Independence Day i Bangladesh så vi har ledigt från jobbet.
Elin o jag ska passa på att ge oss iväg på sightseeing! Det finns ett företag här i Dhaka, Guide Tours, som arrangerar en massa olika utflykter. Vi bestämde oss för en som inkluderar en buddihstisk by + krigskyrkogård + den gamla huvudstaden. Jag surfade in på Guide Tours hemsida och hittade nedan info, jag tror att det är den utflykten som vi har bokat :)

Tegelstenstillverkning

För det mesta är landskapet som jag sett här i Dhaka ganska likt överallt. Ute på landsbygden är det mindre trafik o lite "grönare", men det ser ändå ungefär likadant ut.
Men, vad som inte är särskilt roligt att se är de områden på landet där de tillverkar tegelsten. Där kryllar det av skorstenar som släpper ut massvis med rök.. Nedan bilder tog jag på vägen till picnicen i Nila Bithi förra veckan.




Vid vattendraget låg det ett gäng båtar. En av dem var full med barn som glatt badade. De tyckte säkert att det var väldigt skönt att få svalka av sig, men jag undrar hur bra det vattnet egentligen är. Helt plötsligt så uppskattar jag vårt svenska vatten väldigt mycket!


Update - Astrid Lindgren

Fick alldeles nyss veta att ingen av mina kollegor här i Dhaka känner till våra högt älskade Astrid Lindgren karaktärer. Pippi Långstrump och barnen i Bullerbyn är helt okända. Men tänk, det är ju helt fantastiskt! Nu har de en massa härliga "nya" filmer som de kan roa sig med en lång tid framöver :) Jag bara måste leta reda på några engelska dvd filmer som jag kan ge dem - Pippi får man ju inte missa!



Födelsedagsfirande

Igår fyllde jag år och fick chansen att till viss del fira min födelsedag i bangla-stil. Tänkte på min födelsedag förra året, då hade jag ingen aning om att jag nästa år skulle fira i Dhaka.. Tokigt men kul ;)

Vi hade planerat ett fabriksbesök på morgonen, försökte smita iväg 9.30 men det gick inte. För det absolut viktigaste man gör på sin födelsedag är att skära tårta! Så det var bara att återvända till min plats o invänta tårtleveransen. Den kom efter en timme o enligt tradition ska födelsedagsbarnet bli matad vilket kändes lite lustigt men Popy gjorde ett bra jobb hihi..



Killarna på fabriken hade fått reda på att jag fyllde år, så de hade också ordnat tårta & blommor, så himla gulligt gjort :)



På kvällen kom Elin hem till mig o jag fick världens bästa present - en helkroppspegel!! Det har jag saknat varje dag sedan jag kom hit så det var superbra :) Vi skålade och åkte iväg på manikyr och tog sedan en drink på Westin där utsikten där var lika fantastisk som vanligt! Vi hade hur trevligt som helst o avslutade kvällen med en lång middag på en thai-restaurang på Banani.


(En av kyparna på restaurangen hjälpte oss att fota - detta är bästa bilden hihi)

Hittade inga vaser så de fina blommorna fick jag sätta i pet-flaskor ;)

Bästa presenten, spegeln från Elin!

Nu har det börjat.


Idag har strömmen stängts av 10-15ggr. Är oerhört tacksam för min bordsfläkt o det faktum att den drivs av generatorn! Ändå kan jag inte låta bli att drömma om ett kvällsdopp i poolen på Nordiska ikväll..


Att shoppa - the easy way

Egentligen är det ganska enkelt att shoppa i dhaka, man behöver nämligen knappt lämna bilen - för längs med vägarna finns människor som säljer allt möjligt. Varje gång jag åker bil sitter jag faschinerat o tittar på all kommers som pågår utanför rutan, man kan hitta precis allting! Skor, kläder, frukt, apotek osv. 




Om man inte skulle ha lust att gå ur bilen kan man handla av de försäljare som knackar på rutan. Urvalet blir betydligt mer begränsat, men där jag åker om dagarna kan man köpa handdukar, böcker, tidningar och ibland även frukt. Hittills har jag bara handlat av en försäljare, det var en ruskigt varm dag så jag kände stort behov av en liten solfjäder (har förvisso ac i bilen - får väl medge att mitt impulsköp berodde en del på shopping-sug oxå). Hade dock stor användning av den i lördags, så den var absolut värd 15thaka :)


Reselängtan & helgplaner

Oj vad jag är sugen på att resa iväg någonstans!
Hong Kong lockar allra mest, undrar just vad det kostar att åka dit... Får kolla på det!

Det har varit tennisturnering på Nordiska klubben ett tag o ikväll är det dax för finalerna! Har inte sett en enda match, så nu är det väl hög tid ;) Så det blir middag där med Elin o några till :)

Imorgon bär det av på cricket-match, blir intressant vill jag lova!! Har sett lite grand på tv men förstår mig inte på reglerna.. Men efter några timmar med experter vid min sida ska väl det lösa sig!? Trevlig helg allihop!

Tuff morgon

Åkte förbi den här "bilen" idag.
Snacka om rejäl krasch! Någon får en tuff start på morgonen..

På utflykt

I går var det holiday så vi var på utflykt med kontoret o allas respektive + barn. Tog massvis med foton och eftersom en bild säger mer än tusen ord, så tänkte jag låta bilderna tala i detta inlägg :)

(arbete på den enda vägen som tar oss till picnic-platsen, de fick helt enkelt flytta på sig)





(Halvlek, killarna i motståndarlaget käkar glass..hihi..)

(Ingen glass för mitt lag.)


(Pilkastartävling för alla barn)

(Puttekula-på-sked-tävling för tjejerna)


(Äkta bangla-lunch)

(Dagen avslutades med dans o sång)


Powercut

Ett vanligt "problem" är att regeringen här i Bangla stänger av strömmen lite då o då under dagen (de stänger av olika omården i taget). Med den enkla anledningen av att det helt enkelt för att det inte finns tillräckligt. Ju varmare det blir, ju mer el går ut (alla som har ac använder den) vilket gör att den också kommer att hållas avstängd allt längre..
Än så länge är det vårsäsong, så vi är utan el typ 4timmar om dagen (oftast 1tim i taget) o det är väl helt okey. Men det är lite typiskt när elen går precis när man hade tänkt äta lunch - blir svårt att värma sin mat utan micro...  Så nu sitter jag här med kurrande mage o hoppas att kommande halvtimme ska gå fort ;) 

Oväntat!

I söndags träffade vi Martina på Nordiska o hon pratade om ett gym där de bla har klasser i bodybalance o body pump. Hurra! Jag älskar ju body pump :) Vem hade trott att man skulle hitta sådana klasser här??
Igår fick jag tag på ett schema o det finns en massa att välja på. Dock är det lite synd att de inte har fler sena klasser, eftersom jag jobbar till kl.18.30-19. Priset är ganska saftigt, 75kr/klass alt 600kr för 10klasser. Men jag är grymt sugen på att träna så jag ska absolut gå dit o kolla läget - verkar det okey ska jag köpa mig ett kort :)


Matchtröja

Alldeles nyss ropade en av killarna på mig, Jennie kom o kolla!
De hade fått prover på matchtröjerna som vi ska ha på onsdag. Att jag inte dog när jag såg min tröja, en vit (genomskinlig? eh ja!) i strl 158/164! Hur sjutton kan man göra vita matchtröjor när vi ska spela i 35-gradig värme? Jag kommer springa runt i ett ålaskinn med en extra t-shirt under - gött! Hahaha..
Men men, jag fnissade lite åt det hela ändå, de är ju för roliga som verkligen går in för att allt ska bli perfekt på matchen, o lämnade rummet.
En minut senare kom jag på att jag ville ta en bild på tröjan o lägga upp här på bloggen. När jag gick tillbaka hade en av killarna dragit på sig tröjan o poserade stolt när jag fotade.



Helguppdatering: Lördag

Jag vaknade på tok för tidigt av att min maid plingade på dörren (typiskt). Hon har aldrig jobbat på lördagar tidigare så det var väldigt märkligt! Men men, det var bara att pallra sig upp o förbereda sig för dagen - nu skulle det shoppas!
Elin kom förbi på en rikshaw o vi åkte till Pink City för att hämta några tunikor som hon hade beställt. Därefter gick vi till marknaden i Gulshan 2 för att hämta mina skor hos skomakaren, se bild, visst blev de fina! Endast typ 300kr, jag är supernöjd :)



Jag kände mig väldigt shoppingsugen, men fick inte köpt nåt.. Det finns många butiker som har fullt av märkliga saker. Men mina ögan är fortfarande "försvenskade" så jag har inte lärt mig att hitta guldkornen bland allt annat .. Så senare på kvällen jag om alla fina klänningar jag vill göra.. Så nu hoppas jag att bilen snart ska vara lagad så att Popy o jag kan komma iväg till marknadch fixa tygerna :)


Helguppdatering: Fredag

Fotbollsträningen i fredags var riktigt rolig! Tyvärr han jag inte spela mer än 30min, för vi var en timme försenade till planen (oväntat? nja inte direkt) och jag hade ju planer för kvällen..
Här kommer en liten filmsnutt som jag tog när träningen var slut o grabbarna lattjade lite :)


När jag kom hem var det bara att kvickt hoppa in i duschen, fixa maken och sedan stryka kvällens party-kläder. Elin kom över o fick vänta på mig en ganska bra stund - sry! Därefter bar det av till Amerikanska klubben för middag.



Efter middagen åkte vi vidare till Sara, hon hade en supermysig lägenhet! Tycker det är så roligt att komma hem till andra här nere i Dhaka, för de har så fina o hemtrevliga lägenheter!
Kvällens party var hemma hos Helen, där temat var solglasögon. Enkelt tyckte både jag o Elin när vi gick hemifrån, men det var ganska komplicerat att se någonting i en halvmörk lägenhet när man har svarta solglasögon på sig haha... Några av tjejerna hade dock varit smarta o tagit bort glasen i sina bågar! Här kommer en suddig bild på Elin, Sara o Martina som får avsluta kvällen.

Slut på vardagslyxen

Min bil har varit på verkstan i lite drygt en vecka nu, det är något fel på motorn. Det var sagt att den skulle vara klar igår, men när de skulle köra tillbaka den till kontoret upptäckte de nya fel. Så de fick åka tillbaka till verkstan igen! Drygt!!
Jag som inte har bil hemma har snabbt vant mig vid denna lyx - så att vara utan känns bedrövligt!
Nu hoppas jag att jag får låna kontorets bil (o chaufför) under helgen så jag kan ta mig ut på lite äventyr! Hade velat  åka till en tygmarknad med Popy o Elin, har nämligen en mängd bilder o skisser på saker (mestadels klänningar) som jag vill göra :)
Om jag står utan bil får det däremot bli en tur med rikshaw till skomakaren i Gulshan 2 (hann inte hämta skorna igår) och sedan en tur till Arrong (en butik där man kan hitta en massa roligt).

Så man kan säga att helgens planer är lite luddiga - får helt enkelt vänta o se vad som blir genomförbart!
(Tur att jag vet vad jag ska göra ikväll, iaf en dag som gick att planera hihi)



Fotbollsträning

Nu ska vi alldeles strax iväg på fotbollsträning, det är jag och alla merchandiser-killarna!
Ska bli superroligt, har längtat hela dan :) Ska be någon av tjejerna följa med oxå, så jag kan lägga upp lite bilder i bloggen nästa vecka hehe...

Ikväll ska jag träffa Elin igen. Först ska vi ut o käka middag och sedan blir det fest hemma hos en av hennes kompisar, kul! Jag är inte helt hundra, men tror att festen är i närheten av mitt hus så då funkar det att ta rikshaw.. Funderar dock på om det innebär att man bör ha med sig ombyte? Att åka rikshaw i tubklänning är nog inte så smart...

Ha en grym helg allihop!


Ser fram emot kvällen

Idag ser jag fram emot en massa roliga saker. Efter jobbet ska jag nämligen hoppa in hos skomakaren o se om mina allra första skor är klara! När jag var där i slutet av februari och gjorde beställningen sa de att skorna skulle vara klara den 10:e mars, men man vet ju aldrig.. Håller dock tummarna för att de är färdiga nu o att de är riktigt fina :) Jag valde en modell som han redan hade gjort för en annan svensk kund, så resultatet borde bli fint..
Jag har några bilder på ett par grymt fina stövletter som jag skulle vilja kopiera, men jag vete sjutton om han kan göra stövlar/stövlätter/boots etc så jag får nog testa honom med några enklare modeller först.

Senare på kvällen ska jag till Nordiska med Elin o några kompisar till henne som jag inte har träffat förut. Det är någon trubadur som ska spela så det blir säkert mysigt, men hursomhelst så är det alltid kul att träffa nytt folk! 

Shoppingsugen

Jag snubblade just över ArtByTina,en sida med fantastiskt fina o inspirerande tavlor
Gissa om jag blev shoppingsugen! Kan knappt vänta till jag kommer hem o får börja fixa i lägenheten :)
Då ska jag absolut skicka iväg en beställning till henne! Kommer bli sååå fint :)

Den här tavlan är min favorit, "Amor Vincit Omnia"

Världens bästa!

På vägen hem från dagens fabriksbesök stannade vi till på Nandos en "kyckling-restaurang" (just den här leverantören råkar veta att jag är en kyckling-fantast hehe..). Jag måste bara säga att det var i särklass den bästa lunchen jag haft hittills!
Vi fick någon slags milkshake med mint-, lime- o en gnutta vitchoklad smak till förrätt o sedan kom den underbara kycklingen! Mums :) Hit ska jag absolut gå igen!


Utflykts-planer

Om några veckor ska vi på Office-outing (utflykt med kontoret) under en heldag och då får man ta med sig sin fru o familj. Igår hade vi planeringsmöte vilket var ganska intressant. Det diskuterades lekar: några lekar för de som är gifta - då man tävlar ihop parvis, lekar för de som inte är gifta, o lekar för barnen - känns konstigt att man ska leka separat men det är väl så man leker-the-bangla-way så jag säger inte emot utan tycker snarare att det ska bli intressant hihi..
Hursomhelst, det kommer också vara en tävling för "most appropriate dressed couple" - då undrar jag, hur sjutton klär man sig appropriate för en picknick i Dhaka???? Funderar på att klä mig i en rödrutig-picknickfilt hahaha..

Lördagkväll

I lördags träffade jag Cissi o hennes dotter Elin. Det var första gången jag träffade Elin o hon var en superhärlig tjej! Det visade sig att vi har mycket gemensamt, diskuterade bla syskon, gymnasieval o fotboll :) Tydligen har klubbarna här nere haft en fotbollstunering, men den var slut nu. Trist tycker jag, hade gärna velat vara med!

Vi började kvällen med en fördrink på The Westin (ett väldigt fint hotell där många besökare bor). Från baren högst upp är det en härlig utsikt över stan.



Middag blev det på Truffles (lite osäker på namnent). Fantastisk mat, kanske lite kryddigt - men som tidigare sagt, jag ska ju vänja mig ;)



Premiär!

I fredags hade jag bestämt mig för att laga mat i lägenheten för första gången.
Eftersom det inte finns någon ugn är jag lite begränsad, ville oxå laga något "svenskt" som gick snabbt. Så gissa vad det blev!? Jo pannkakor!! Gjorde ett par extra som jag ska äta till lunch idag, med tanke på hur mycket Popy snackat om att jag borde börja laga mat hemma så hoppas hon blir stolt över mig nu hihi..

Repstege någon?

Oj, kollar vad som händer vid huset mittemot kontoret!
Två killar står högst upp o håller i ändarna, killen i blått (som står på våningen nedanför) rycker flera gånger i stegen men det slutar med att han går därifrån o in i huset. Jag gissar att han tog trapporna för säkerhetsskull..
Undrar varför? Hihihi...

Resultatet

Här är resultatet av kvällens shoppingrunda.

Middag med Popy

Nu får det vara slut på ledsna magar!
Igår gick Popy o jag på en shoppingtur o avslutade med middag på BFC (Best Fried Chicken). Det är typ den lokala motsvarigheten till KFC, fast billigare. Gott var det oxå :)

Lunch

I ren omtanke för min stackars mage så har lunch o middag de senaste två dagarna bestått av Varma Koppen. (Tack Emma som skickade med ett stort lass sist kollegorna från Dhaka sist de hälsade på:))

Smaken är helt okey (särskilt när man är trött på vitt bröd o ris), men jag funderar på en sak..
Kan de inte vara lite mer generösa med själva "innehållet"??
I kycklingsoppan simmar det omkring en sisådär 5-6st frystorkade kycklingbitari storleken 0,5cm i diameter, och broccollisoppan ska vi inte tala om, pinsam!
Men ändå, jag är 100% nöjd när jag öppnar påsen o fixar min lunch :)

Ps. Har dock hört från flera av er hemma att det smaskats semlor det senaste, vore ju inte helt fel som efterrätt! Ds.


Den bästa stunden

Den bästa stunden på dagen är faktiskt på morgonen, när jag sätter mig i bilen o åker iväg till kontoret.
Ibörjan tyckte jag att det var ganska stökigt, för det händer så otroligt mycket utanför bilens rutor, men nu har jag vant mig och tycker att det är ganska så rogivande. Det har sin gilla gång liksom, det ska tutas hejvilt, det ska komma fram tiggare o knacka på rutan, det ska vara tjockt med bilar/rikshaws/folk, det ska vara köer - det är så vardagen ser ut!

Den senaste veckan har vi dock fått ett nytt inslag vid Gulshan 2 cirkeln, de håller på med lite vägarbete så nu står det personer med oranga västar här o var för att dirigera trafiken - lättare sagt än gjort skulle jag tro! ;)

Hemma hos mig

Har länge lovat ett hemma hos reportage - här kommer så en liten guidad tur i lägenheten :)


Oväder

I förra veckan, samma dag som jag blev sjuk, drog det in ett riktigt oväder över Dhaka.
Popy o jag hade skojat om det under dagen, att vi behövde lite regn för att bli av med mygg o damm, så när det helt plötsligt blixtrade till utanför mitt fönster blev jag faktiskt väldigt överraskad!


Det kom hagel också, förmodligen därför som det lät så, hade ingen aning om att det var möjligt med hagel här nere!
Så nu håller vi tummarna för att det ska komma en snöstorm också - ni kan ju inte ha ensamrätt på allt spännande i Sverige ;)

Sjukfrånvaro

Hej alla tappra,

I onsdags, när jag hade sovit över hos Linda, drog jag på mig någon okänd bangla-mag-basilusk :(
Var tvungen att stanna hemma från jobbet resten av veckan för att kurera mig. Besökte läkaren under torsdagen vilket var ganska spännande. Det är en "tysklands-utbildad" läkare som många av utlänningarna som bor här går till. Så när vi åkte dit förväntade jag mig att det skulle vara någorlunda "europeiskt" - men det skulle jag aldrig gjort. För är det en sak jag har lärt mig så är det - att det blir aldrig som man tänkt sig. Att planera sin tid, något i sitt liv eller komma i tid (hallå trafik-kaos) är typ omöjligt för det händer grejer hela tiden som man inte kan styra över.. Det gjorde mig tokig de första dagarna, men nu känner jag att jag börjar inta en lite mer spansk-inställning Mañana, mañana liksom ;)
Läkaren hittade inget fel (hur det nu är möjligt), men jag har iaf fått medicin. Förhoppningsvis är jag 100% frisk om några dagar. (Idag jobbar jag i ren protest, att vara hemma är sjukt trist).

Ciao!

RSS 2.0